Starosta jarosławski Kamil Dziukiewicz serdecznie zaprasza do udziału w kolejnej odsłonie konkursu Przetworów Tradycyjnych Powiatu Jarosławskiego "Z babcinej spiżarni". Konkurs skierowany jest do Kół Gospodyń Wiejskich oraz organizacji pozarządowych działających w zakresie aktywizacji społecznej kobiet z terenu powiatu jarosławskiego. Jednym z jego głównych celów jest prezentacja kuchni regionalnej i dziedzictwa kulinarnego Ziemi Jarosławskiej. Komisja konkursowa będzie oceniać przetwory tradycyjne w 3 kategoriach: owoce, warzywa oraz mięso lub ryby.
Tegoroczna edycja "Z babcinej spiżarni" odbędzie się 23 listopada 2024 r. w Rokietnicy. Konkurs organizowany jest przez starostę jarosławskiego Kamila Dziukiewicza. Partnerami wydarzenia są: wójt Gminy Rokietnica Bożena Gmyrek oraz Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego.
Zgłoszenia – w tym roku wyłącznie za pośrednictwem formularza online przyjmowane są do 12 listopada (do godziny 14.00. Formularz dostępny tutaj
Regulamin wraz z kartą receptur do pobrania poniżej.
W tym roku, powiat jarosławski realizuje projekt Interreg Polska-Słowacja, w ramach którego, podczas konkursu odbędą się warsztaty kulinarne dla pań i panów z kół gospodyń i stowarzyszeń. Gośćmi będą także partnerzy projektu z Bardejowa.
Liczba miejsc jest ograniczona, a o ostatecznym zakwalifikowaniu się do konkursu decyduje również kolejność zgłoszeń. Samo wypełnienie formularza zgłoszeniowego nie jest równoznaczne z przystąpieniem do konkursu. Organizatorzy powiadomią telefonicznie te organizacje, które zostały zakwalifikowane do udziału w nim. Wydarzenie odbywa się jedynie z udziałem przedstawicieli zarejestrowanych KGW i stowarzyszeń.
Załączniki do pobrania:
Regulamin XIII Konkursu Przetworów Tradycyjnych Powiatu Jarosławskiego "Z babcinej spiżarni"